23. tammikuuta 2008

Pikku-koira sairastaa

Iineksellä oli tänään edessä oikean etutassun leikkaus. Viime vuoden puolella Iineksellä ilmeni pitkään mystistä ajoittaista ontumista; se saattoi aristaa muutaman askeleen rasituksen jälkeisestä levosta noustuaan, jonka jälkeen se jo asteli normaalisti. Ontuminen loppui aina yhtä nopeasti kuin oli alkanutkin, eikä sen vuoksi koskaan tuntunut olevan tarvetta käydä eläinlääkärillä. KoiraKissaKlinikalla 21.11.2007 tehdyissä tutkimuksissa ontumisen syyksi vihdoin selvisi oikean etutassun 4. varpaassa mediaalisen eli sisemmän papuluun murtuma. Todennäköisesti vamma on syntynyt vahingossa varpaille astumisen seurauksena Iineksen ollessa pentu.


Tassumurtuma koitettiin saada paranemaan ensisijaisesti levolla ja leikkaamista mietittäisiin vasta jos siitä ei ole apua. Iines ulkoili reilut kuusi viikkoa vain lyhyitä remmilenkkejä ja kaikki alas hyppiminen tms. etujalkoja rasittava toiminta oli kiellettyä. Vähällä liikunnalla ontumista ei esiintynyt lainkaan, mutta varvasnivel oli ja pysyi turvoksissa levosta huolimatta. Tassu oli siis leikattava.

Röntgenkuvien perusteella odotettavissa oli melko yksinkertainen operaatio, jossa papuluun reunalta siivotaan murtuman irroittamat pienet luunsirut ja pistetään tassu pakettiin. Operoitaessa kävi kuitenkin ilmi, että kudosvauriot varpaassa olivat niin suuret, että papuluu oli poistettava kokonaan. Tassu ei kuulemma tulisi koskaan varsinaisesti kuntoon, mutta normaalielämää sen kyllä pitäisi kestää. Aika näyttää.

Onneksi potilas on reipas, olisi hoippunut omin jaloin pois eläinlääkäristä. Tuolla se keittiössä nyt nukkuu narkoosiaan pois peittojen alla. Eetu-ressu on ihan ihmeissään kun kaveri on pois pelistä ja käy vähän väliä keittiön portin takana ihmettelemässä.

Ei kommentteja: