28. kesäkuuta 2018

Ahneella on kakkainen loppu

Muistelin jo edellisten pentujen ajalta, että viikot kuluvat sitten nopeasti ja niin se todella on. Pennut ovat tätä kirjoittaessa 13 vuorokautta ja raottelevat jo silmiään. Kaikki on sujunut oikein hyvin Juhannuksen kakkakekkereitä lukuunottamatta. Juhannuksen tienoilla koko pentulaatikollinen Mooi mukaan luettuna ripuloi pari-kolme vuorokautta yötä päivää ja Mooi myös oksensi. Mistään tarttuvasta ei ollut kyse, sillä Ulpu ja Orville onnistuivat heti aamulla syömään nurmikolta Mooin yölliset oksennukset saamatta koskaan mitään oireita. Mooilla oli siinä paikkeilla voimakas maidonnousu ja luulenkin, että pennut onnistuivat ylensyömään itsensä ripulille, sillä niiden painot olivat muutamassa päivässä kohonneet ihan hurjasti. Ylensyönti on hyvin yleinen syy pikkupentujen ripuliin ja pentujen tuotokset olivat hyvin tutunoloista maitovaahtoa. Mooin elimistö saattoi mennä epätasapainoon joutuessaan yhtäkkiä siivoamaan seitsemän pennun löysiä ulosteita. Tosin Mooi oli synnytyksen jälkeisinä päivinä myös ihan hirmuisen nälkäinen ja haikaili ruokaa ihan joka välissä. Vaikka koitin nostaa ruokamäärää maltillisesti, on täysin mahdollista, että minun tuli kuitenkin ruokittua Mooi siinä vähän turhan hövelisti. Tiineyden jäljiltä Mooin vatsalaukku on luonnollisesti ollut tavallista pienempi sen saatua pitkään ruokaa usein, mutta hyvin pienissä osissa ja paastottua vielä synnytyksenkin yhteydessä. Liian nopea ruokamäärän/-annoksen nosto on todennäköisesti aiheuttanut Mooillekin vatsaoireita. 



Kovin paljon imettävää emoa ei voi paastottaa, vaan nestettä ja ravintoa on saatava menemään alas, jotta emo pysyy maidossa. Mooin vatsantoiminta tokeni onneksi nopeasti Virbacin NutriPlus -ravintogeelin sekä markkinoille tulleen uuden Canius -valmisteen avulla ja pennut seurasivat pian perästä. Kyseessä on siis koirien oma maitohappobakteerivalmiste, joka sisältää terveistä suomalaisista koirista peräisin olevia suoliston maitohappobakteereita. Sitä voi antaa oireiden ilmetessä, ennaltaehkäisevästi tai jopa säännöllisesti. Canius jää kyllä pysyvästi meidän lauman kotiapteekkiin, sillä se tuntui olevan todella tehokas ruuansulatuksen tasapainottaja.



Kakkakekkereiden päätyttyä pentulaatikossa on ollut tavanomaisen siistiä ja rauhallista, pennut ovat kuroneet muutaman päivän niukempaa kasvua kiinni ja ovat kaikki jo tuplanneet reilusti syntymäpainonsa. Ne syövät tarmokkaasti ja torkkuvat ruokailuvälit tyytyväisinä. Mooi hoitaa pennut ihastuttavan vahvalla vietillä, kuitenkin yllättävän rennosti. Sillä ei ole enää kiire ulkoota pentujen luo, vaan saattaa jäädä toviksi ulos ihmettelemään kesän tuoksuja tai aurinkoon köllöttelemään. 




Ei kommentteja: