26. syyskuuta 2011

Ei hyvää jos ei huonoakin

Tuntuu olevan meidän lauman tuuri sellainen, että pienoisenkin valonsäteen perään tulee sitten se saavillinen lokaa :( Pari viikkoa sitten Iines ja Orville juoksivat lenkin päätteeksi sateen kastuttamalla pihanurmella ja illalla levosta noustuaan Iines ontui oikeaa takajalkaa. Ajattelin sen liukastuneen ja saaneen revähdyksen, joten jätin sen pois seuraavista agitreeneistä ja annoin levätä seuraavan viikon. Käytiin puolen tunnin remmilenkkejä eikä ontuminen enää tullut takaisin. Seuraavalla viikolla otin Iineksen treeneihin mukaan, lämmiteltiin ja jäähdyteltiin normaalisti, enkä huomannut treeneissä mitään outoa. Kuitenkin illalla taas levosta noustuaan oikea takajalka ei ottanutkaan alle, vaan roikkui menossa mukana. Vatsaani kouraisi ja arvasin jo mistä on kyse. Juuri uudestaan aloitettu agiharrastus saisi nyt jäädä.

Turun Vettorin Mikael Granholm tutki Iineksen 20.9.2011 ja totesi jo tunnustellessa, että oikeassa polvessa ei ole kaikki ihan kunnossa. Se tuntui löysältä ja pehmeältä verrattuna vasempaan. Nukutuksessa tehty vetolaatikkotesti sekä röntgenkuvat osoittivat arveluni todeksi; Iinekseltä oli revennyt ristiside. Lisäksi polvessa on lievät nivelrikkomuutokset sekä pari luupiikkiä. Viimeksi mainitut ovat tietysti olleet polvessa jo pidempään kuin tämän 1,5 viikkoa mitä jalka on ollut kipeä ja ilmeisesti huonon polvikulman kanssa altistaneet polven vammautumiselle. Näin nuoren ja aktiivisen koiran kyseessä ollen ei hoitovaihtoehtoja oikein ole. Niinpä otin heti ensimmäisen vapaan leikkausajan, jotta päästäisiin mahdollisimman nopeasti toipumaan ja kuntoutumaan. Iines leikattiin 26.9.2011 TTA-menetelmällä (Tibial Tuberosity Advancement), jossa polven rakennetta muuttamalla tehdään tavallaan koko ristiside tarpeettomaksi. Sääriluun kyhmy ja sääriluun etu-yläreuna sahataan irti ja siirretään eteen- ja hieman ylöspäin ja kiinnitetään uuteen paikkaan metallilevyllä. Tässä Iineksen polvi ennen leikkausta:


ja leikkauksen jälkeen:


Iines jäi aamulla eläinlääkäriasemalle ja saimme sen kotiin illansuussa. Leikkauksessa oli huomattu, että ristisiteestä oli yli puolet revennyt, joten leikkaus todella oli ainoa hoitokeino. Iineksellä on hyvä ennuste toipumiseen, sillä vamma on tuore, koira ei ole ontunut pitkään, joten sillä ei ole vielä ehtinyt kehittyä epätasapainoa lihaksiin tai liikkeisiin. Lisäksi Iines on rotuisekseen kevyempää mallia, hoikka ja hyväkuntoinen. On kuulemma täysin mahdollista, että mikäli toipuminen ja kuntoutus sujuvat hyvin, se voisi todellakin jatkaa agilityä entiseen tapaan, mutta en uskalla sitä itse vielä toivoa, aika näyttää.

Ei kommentteja: